Pečiarka ovčia (pečárka ovčí) huba „šampión“. Agaricus arvensis Schaeff. Psalliota arvensis (Schaeff.) P. Kumm.

Domov >> Príroda >> Atlas húb >> Pečiarka ovčia (pečárka ovčí) huba „šampión“. Agaricus arvensis Schaeff. Psalliota arvensis (Schaeff.) P. Kumm.


Pečiarka ovčia
Pečiarka ovčia

Výskyt:

Pečiarka ovčia rastie v lete a na jeseň.

Použitie:

Táto huba patrí medzi jedlé a veľmi chutné huby.

Klobúk:

Pečiarka ovčia má pomerne mäsitý klobúk, ktorý je v mladosti pologuľovité klenutý s okrajom pritláčajúcim sa na hlúbik. Klobúk je  neskôr klenutý alebo rozložený a 7 až 15 cm široký. Farba klobúku je biely a neskôr belavá a na okraji jemne šupinkastá. Klobúk po zatlačení zožltne.

Dužina:

Dužina je biela a neskôr u starších húb na reze žltnúca.

Lupene:

Lupene pečiarky ovčej sú husté a široké, spočiatku bledé, neskôr šedo masovo červené a keď je huba stará čiernohnedé hnedé.

Hlúbik:

Hlúbik je belavý a má valcovitý tvar dĺžky medzi 6 až 12 cm a šírky  medzi 1 až 2,5 cm, ktorý pri  poranení žltne. Hlúbik ma hore má belavý blanitý prsteň. Pošva na spodku neexistuje. Chuť pečiarky ovčej je príjemná s anízovou až mandľovou vôňou.

Možná zámena:

  • Jedovatá pečiarka páchnuca (pečárka zápašná) Agaricus xanthodermus Genevier a Psalliota xanthoderma májú biely klobúk  a jeho narušením  výrazne zožĺtne. Táto huba tiež nepríjemne zapácha.
  • Smrteľne jedovatá muchotrávka končistá (muchomůrka jízlivá) Amanita virosa, ktorá má biele lupene a veľkú bielu pošvu.
  • Bielu forma smrteľne jedovatej Muchotrávky zelenej (muchomůrka zelená) Amanita phalloides.

 

Poznámka: Huby môže zbierať iba skúsený hubár, ktorý ma dostatočné znalosti a poznatky o hubách.  Znalosti o hubách si musí hubár preveriť z viacerých zdrojov a iba on je zodpovedný za svoje zdravie! Nenesieme žiadnu zodpovednosť za prípadnú škodu spôsobenú  nesprávnym použitím húb. Tiež nenesieme žiadnu zodpovednosť, že informácie uvedené na stránke sú 100 percentne presné a úplné.